Je ondergoed wassen moet je natuurlijk vaak en goed doen. Ondergoed en lingerie hebben zo hun eigen wasvoorschriften: niet te warm, niet te veel, en niet zomaar in de trommel. Hier is alles wat je moet weten als je je ondergoed en lingerie gaat wassen.

Temperatuur

Temperatuur is erg belangrijk als je ondergoed gaat wassen. Heb je een mooie kanten string of een gekleurde boxershort? Het is erg verleidelijk om ze gewoon bij de hete was te gooien, maar dat is geen goed idee. Lees sowieso eerst het waslabel, als je dat er tenminste niet hebt uitgehaald.

In principe kun je synthetische stoffen (polyester, microfiber, viscose etc) het beste op 30 graden wassen. Meestal kan 30 graden ook wel, maar vooral de eerste paar keren is het raadzaam om de temperatuur wat lager te houden, ander kan het gaan krimpen of zelfs slijten. Katoen kan je warmer wassen, maar af en toe op 60 graden en de rest van de tijd op 40 is meer dan genoeg.

Handwas

Ondergoed kun je ook prima met de hand wassen. Houd er wel rekening mee dat je wasmiddel gebruikt dat gemaakt is voor handwas (poeder of vloeibaar maakt niet uit). Los het wasmiddel eerst goed op in water en doe dan je ondergoed erbij. Laat het tien minuten weken en begin dan voorzichtig met knijpende bewegingen de was schoon te maken. Vergeet niet naderhand je ondergoed uit te spoelen met schoon water om zeepresten te voorkomen.

ondergoed wassen

Sorteren

Wit bij wit, bont bij bont, zwart bij zwart: wat voor je gewone was geldt, geldt ook voor je ondergoed of lingerie. Wit wasmiddel bevat vaak bleek, dus het is niet handig om daar je zwarte ondergoed mee te wassen. Sorteer je was dus goed voor je gaat wassen.

Veel wasmachines hebben wasprogramma’s speciaal voor delicate was, waarmee vaak lingerie wordt bedoeld. Dat is dus een goede keuze als het om je ondergoed gaat.

Waszakje

Om ondergoed mooi te houden en de tierelantijntjes erop te beschermen, kun je een waszakje gebruiken. Zo’n zakje gaat met ondergoed en al in de trommel tussen de gewone was (zorg dus wel dat je op 30 of 40 graden wast). Het water en wasmiddel kunnen er gewoon doorheen, maar je delicate was blijft wel gescheiden voor de rest van je wasgoed. Daardoor blijven dingen als strikjes, gespjes en versiersels langer mooi.

Drogen

Ondergoed en lingerie drogen kun je het beste gewoon in de open lucht doen. Ondergoed is vaak elastisch, en je loopt het risico dat de rek uit het elastiek gaat als je het in de droger stopt. De hitte in de droogtrommel is ook niet goed voor delicate stoffen. Sommige soorten ondergoed kun je nog wel in de droger stoppen, maar kijk eerst goed op het waslabel.