Je wasmachine waterpas zetten is belangrijk om schade aan je wasmachine te voorkomen. Als je wasmachine niet stabiel staat, kan de trommel namelijk uit balans raken. Het gevolg hiervan is een lopende wasmachine, en dat is niet alleen lastig, je wasmachine of de leidingen kunnen er ook stuk door gaan. Zo kun je je wasmachine waterpas zetten. 

Waarom moet een wasmachine waterpas staan?

Doordat de wasmachine trilt, zal deze namelijk stukje bij beetje gaan verschuiven totdat hij aan de andere kant van de kamer staat. Hiermee loop je het risico op beschadigde leidingen of dat de wasmachine loskomt van de aansluitingen met alle gevolgen van dien. Daarnaast geeft een onstabiele wasmachine veel geluidsoverlast door het gebonk en geschud. Als je wasmachine trilt kan dat dus een teken zijn dat deze niet waterpas staat.

Door gebruik te maken van de wasmachine pootjes voorkom je een wandelende wasmachine. Door deze op de juiste manier af te stellen kun je in een handomdraai je wasmachine stabiel zetten.

Om te controleren of je wasmachine waterpas staat kun je de waterpas test doen. Draai eerst de stelmoeren aan en stop vervolgens een paar kledingstukken in de wasmachine. Draai een programma waarbij je alleen centrifugeert. Controleer of je wasmachine trilt. Is dit het geval? Dan staat je wasmachine hoogstwaarschijnlijk nog niet helemaal waterpas.

Je wasmachine waterpas zetten

Het beste is de vloer onder de wasmachine van gelijkmatig beton maar dit is natuurlijk niet altijd het geval. Gelukkig kun je de verstelbare pootjes van de wasmachine zo draaien dat het verschil in je vloer door de verstelbare pootjes uitgebalanceerd wordt en kun je zo een vloer waterpas maken vermijden. Gebruik een waterpas of een knikker om te controleren of je wasmachine recht staat. Heeft je wasmachine geen verstelbare pootjes? Gebruik dan stukken biervilt of rubber die groot genoeg zijn zodat de wasmachine er niet af kan schuiven.

Staat je wasmachine op een vloerbedekking? Plaats dan een dikke houten plaat van minstens 3 cm onder je wasmachine. De vloerbedekking zorgt namelijk voor extra trillingen van de wasmachine waardoor je alsnog het risico loopt dat de machine gaat wandelen. Je kunt voor de zekerheid er ook voor kiezen om trillingsdempers of een trilmat te plaatsen. Hierdoor worden de extra trillingen opgevangen waardoor je minder kans loopt op beschadiging van je vloer en/of wasmachine. Wil je de wasmachine op een verhoging plaatsen zoals een sokkel? Zorg dan eerst dat de sokkel op de juiste plaats en waterpas staat. Volg hiervoor dezelfde procedure als eerder beschreven met de wasmachine zelf. Ook op de sokkel kun je trillingsdempers of een trilmat plaatsen.

Je wasmachine waterpas laten zetten wanneer deze geïnstalleerd wordt door een bedrijf kan natuurlijk ook. Op deze manier ben je ervan verzekerd dat je wasmachine altijd waterpas geplaatst wordt.