Je hebt net een wasje gedraaid, je wil het uit de trommel halen, doet het deurtje open en… niks. Geen beweging in te krijgen. Klinkt herkenbaar? Zo fix je een vastzittende deur van je wasmachine. 

Mogelijke oorzaken

Je wasmachine deur wil niet open. Een reden hiervoor zou kunnen zijn dat de filterbuis van je wasmachine verstopt is. Deze bevindt zich aan de onderkant van je wasmachine. Door de filterbuis te openen en schoon te maken, zou je wasmachine deur zich weer laten openen. Leg voor de zekerheid een handdoek klaar om al het water op te vangen. Wanneer er namelijk voorwerpen vast komen te zitten tussen de kleppen van de filterbuis, kan ook de wasmachine blokkeren omdat deze twee elementen met elkaar in verbinding staan.

Een andere reden kan zijn dat je deurslot kapot is. Het deurslot zelf vervangen is een tamelijk makkelijk klusje als de deur al open staat. Maar je wasmachine deur wil niet open en het deurslot vervangen is dan een tamelijk moeilijke klus. Hiervoor kun je het beste een monteur inschakelen. Voordat je echter een monteur gaat bellen, kun je controleren of het kinderslot niet aanstaat in plaats van dat je deur kapot is. Als dit het geval is, dan wordt in het display van je wasmachine het kinderslot aangegeven met een sleutel of een baby-icoontje. Zoek in de gebruiksaanwijzing van je wasmachine op welke toetsen je moet indrukken om het kinderslot te activeren/deactiveren.

Het kan ook voorkomen dat de deur van je wasmachine niet volledig gesloten is. Je voelt een klik wanneer de deur in het slot valt. Als je deze klik niet gevoeld hebt, kan het zijn dat de deur klemt. Als de deur namelijk niet in het slot valt, is het soms het geval dat de deur ook niet meer open wil. Als de deur klemt, kun je tegen de deur duwen totdat deze een klikt geeft. Gebruik hiervoor niet de deurhendel maar duw gewoon tegen de deur in zijn geheel.

Zo kun je de wasmachine deur openen

Je wasmachine openen tijdens het wassen is een risico. Je moet het wasprogramma stoppen. Zet hiervoor een emmer met een handdoek klaar om eventueel water op te vangen dat niet afgepompt is. Je wasmachine beschermt zichzelf tijdens een wasbeurt door niet te openen tijdens het wassen. Als er nog resterend water in de trommel is achtergebleven kan dit daarom een oorzaak zijn voor het feit dat de deur van de wasmachine niet open gaat. In dat geval draai je eerst een programma waarbij de wasmachine alleen centrifugeert. Mogelijk wordt het restwater tijdens en na dit programma afgepompt. Controleer ook of jouw wasmachine een speciale afpompfunctie heeft. Deze kan ook gebruikt worden om restwater uit de trommel te pompen.

Het slot open maken van je wasmachine kan ook door de machine te resetten. Tegenwoordig zou de blokkering namelijk in het systeem van de wasmachine kunnen voorkomen. Haal hiervoor de stekker van de machine uit het stopcontact en laat deze een halfuur tot een uur zo staan. Start vervolgens weer het centrifugeren/afpompprogramma. Je wasmachine is nu gereset. Gaat de deur niet meteen open? Wacht dan een paar minuten met je wasmachine resetten en probeer het dan opnieuw.