Er zijn weinig dingen erger dan lekkage in en om je wasmachine. Het is moeilijk te repareren, lastig schoon te krijgen, en het kan je hele huis aantasten. Dat wil je natuurlijk niet. Gelukkig zijn wasmachines uitgerust met waterbeveiliging. Er zijn verschillende soorten: een aquastop, een watermelder of een simpele lekbak. Wat is de beste waterbeveiliging voor je wasmachine? 

Waarom aquastop, waterslot of een lekbak?

Een aquastop, ook wel waterslot, is te herkennen aan de verdikking aan het einde van de slag. Deze slang zit vast aan de wasmachine en is voor de veiligheid niet te verwijderen. Dit ter bescherming van de elektrische bedrading die in de slang is ondergebracht. Het waterslot dient als waterbeveiliging voor als er een lekkage dreigt op te treden. Voor extra bescherming tegen een lekkage van je wasmachine, kun je dus het best een wasmachine aanschaffen met een aquastop (waterslot). Een lekkende wasmachine op een bovenverdieping, bijvoorbeeld een zolder of een appartement, kan een heuse nachtmerrie zijn qua waterschade.

Deze ingebouwde anti-lekmechanismen zorgen er dus ook voor dat een ouderwetse lekbak overbodig wordt.

Welke soorten waterbeveiliging zijn er?

Wanneer je een oude wasmachine hebt waar geen aquastop is ingebouwd, kun je voor de zekerheid een lekbak plaatsen of zelf een anti-lekmechanisme inbouwen.  Als extra signaal kun je bijvoorbeeld een watermelder op de grond leggen. Deze gaat piepen wanneer hij water bespeurt maar zal verder het water niet afsluiten. Hiervoor zijn speciale mechanismen te koop die je op de wateraansluiting van je wasmachine kan plaatsen. Deze geven een geluidssignaal én sluiten het water af.

De beste beveiliging die een wasmachine kan hebben is een combinatie van meerdere beveiligingselementen. Namelijk een aquastop (waterslot), een dubbele waterslang en een ingebouwde lekbak met bodemsensor. Op deze manier wordt het gelekte water opgevangen in de ingebouwde lekbak en zorgt de bodemsensor ervoor dat het waterslot in werking treedt en de watertoevoer afsluit. De dubbele waterslang dient als extra beveiliging voor een eventueel geknapte waterslang.

Wat is de beste lekkage beveiliging?

De beste lekkage beveiliging is dus afhankelijk van het soort wasmachine dat je hebt. Als je een oude wasmachine hebt waar geen aquastop, ingebouwde lekbak en/of dubbele waterslang ingebouwd zijn, dan zul je de lekkage beveiliging zelf moeten bouwen door bijvoorbeeld een lekbak onder je wasmachine te plaatsen in combinatie met een waarschuwingsmechanisme dat tegelijkertijd je watertoevoer afsluit.

Moderne wasmachines hebben tegenwoordig minimaal een van de genoemde waterbeveiligingen. Vaak is het een combinatie van de drie elementen: een dubbele waterslang als bescherming tegen een geknapte waterslang, een ingebouwde lekbak mét bodemsensor en een aquastop/waterslot.

Let er dus bij de

op of deze een combinatie van deze waterbeveiligingen heeft. Vooral wanneer je van plan bent om de wasmachine op een bovenverdieping te plaatsen of wanneer je in een hoger gelegen appartement woont is waterbeveiliging van je wasmachine een element dat extra aandacht verdient.