Voor het beste wasresultaat is het belangrijk dat je op de wasvoorschriften let. Ook is het slim om je was te sorteren, bijvoorbeeld op materiaal (katoen bij katoen, enzovoort) en kleur (wit bij wit, bont bij bont). Maar het allerbelangrijkste is dat je het juiste wasprogramma kiest. Niet al het wasgoed kan op dezelfde temperatuur of op hetzelfde wasprogramma gewassen worden. Als je wol te heet wast, krimpt het, en tere stoffen zoals zijde wil je natuurlijk niet met dezelfde was draaien als een stugge spijkerbroek. Gelukkig zit in of op kleding, handdoeken en ander huishoudtextiel altijd een waslabel met daarop symbolen.
Daarop kun je zien welk wasprogramma je moet kiezen. Welke programma’s een wasmachine allemaal heeft, verschilt. In grote lijnen hebben alle wasmachines dezelfde programma-mogelijkheden, maar er zijn ook veel verschillen. Iets om rekening mee te houden dus als je een wasmachine gaat kiezen.
Welke wasprogramma’s zijn er?
Er zijn een aantal standaardprogramma’s die je op bijna elke wasmachine terugvindt: een katoenwasprogramma (20 tot 95°C), een programma voor synthetische stoffen (40°C), de fijne was – denk aan lingerie enzovoort (30°C), een wolwasprogramma (30 tot 40°C) en een optie om een extra keer te spoelen en/of meer water toe te voegen. Daarnaast kun je meestal ook een losse centrifugebeurt draaien. Hieronder bespreken we de diverse wasprogramma’s wat meer.
Wasprogramma voor katoen
Je hebt veel meer katoen in huis dan je misschien denkt. Naast kleding zijn ook handdoeken en beddengoed vaak gemaakt van katoen. Het katoenprogramma is relatief zuinig: je hebt er het minste water voor nodig en het programma verbruikt ook relatief weinig energie. Het standaard katoenprogramma heeft geen vaste temperatuur, die kun je zelf instellen. Sommige spullen, bijvoorbeeld ondergoed, wil je misschien wel op 60°C wassen, terwijl een T-shirtje dat je maar één dag aan hebt gehad misschien met 20 of 30°C al schoon is.
Spijkerbroeken kun je ook op het katoen-programma wassen. Sommige wasmachines hebben een apart programma voor jeans, waarbij vaak een keer extra gespoeld wordt om resten wasmiddel helemaal te verwijderen. Vooral handig als je veel spijkerbroeken in één keer wilt wassen.
Wasprogramma voor synthetische stoffen
Nylon, polyester en acryl: zomaar wat voorbeelden van synthetische stoffen. Het is handig om hiervoor het speciale synthetische-was-programma te gebruiken. De temperatuur kun je niet aanpassen, die is 40°C. Met een reden: als je synthetische stoffen te heet wast, kunnen ze namelijk krimpen.
Wasprogramma voor de fijne was
Sommige stoffen en kledingstukken zijn zó delicaat, dat je ze het beste met het fijnwasprogramma kunt wassen – denk aan lingerie, panty’s, en vitrages. De temperatuur is bij een fijnwasprogramma laag (tussen de 30 en de 40°C). Ook mag je de trommel maar halfvol stoppen. Zou je hem helemaal vol doen, dan schuurt het wasgoed tegen elkaar en daar kunnen zulke tere stoffen heel slecht tegen. Omdat je maar met een halfvolle trommel wast, is dit programma wel relatief duur.
Wasprogramma voor wol
Heb je kledingstukken van wol? Gebruik dan zeker een wolwasprogramma! Voor sommige soorten wol (zoals angora, lamswol en kasjmier, de sjiekere vormen zeg maar) moet je de temperatuur instellen op 30°C; andere wol mag op 40°C. Kouder is niet slim: wol kan namelijk krimpen van kou. Ja, je leest het goed! Koud water zorgt ervoor dat de vezels zich intrekken. Tijdens het wassen neemt wol veel water op. Doe de trommel dan ook niet helemaal vol. Sterker nog: doe de trommel maar voor een kwart vol! Zorg ook dat je goed centrifugeert (1200 toeren is prima); blijft er te veel water achter, dan kan je trui of vest zijn vorm verliezen.
Handig: antikreuk
Als je naar het bedieningspaneel van je wasmachine kijkt, zie je ook vaak een (of meerdere) speciaal antikreuk-programma(‘s). Ideaal voor wasgoed dat synthetische vezels bevat of kreukherstellend is. Zowel het wassen als het centrifugeren gebeurt wat voorzichtiger dan bij andere programma’s. Ook hier geldt wel: de wasmachine maar halfvol doen!
Extra programma’s
Afhankelijk van de wasmachine die je kiest, kunnen er ook nog allerlei andere speciale wasprogramma’s aangeboden worden. Denk bijvoorbeeld aan extra-snel-wasjes of opfrisprogramma’s: zo’n verkorte wasbeurt duurt maar 15 of 30 minuten. Luxe modellen hebben ook een stoomfunctie om vieze luchtjes te verwijderen. Bepaalde wasmachines hebben ook een handwas-programma. Je kunt kleding die je anders op de hand zou wassen dan toch gewoon laten draaien. Wat je ook vaak tegenkomt: een eco-programma. Zoals de naam al doet vermoeden, is dat energiezuiniger. En is je wasgoed erg vies? Kies dan een voorwasprogramma.
Andere extra programma’s die je kunt tegenkomen zijn een overhemden-programma, een babyprogramma (klinkt lief, maar pakt vlekken van fruithapjes en poepvlekken keihard aan), speciale programma’s voor gordijnen en extra stille programma’s. Fijn als je ’s nachts de wasmachine wilt laten draaien.
Temperatuur
Je kunt op je wasmachine kiezen uit verschillende temperatuurstanden. Was je katoen, dan kun je zelfs kiezen voor 95°C (kookwas heet dat). Die temperatuur is niet altijd nodig om je was door en door schoon te krijgen: virussen, schimmels en bacteriën overleven 60°C niet. Voor de hygiëne is het aan te raden om handdoeken, beddengoed en theedoeken op deze temperatuur te wassen. Tip: door om de paar maanden een was op 95 graden te draaien, houd je wel je machine goed schoon. Programma’s voor andere stoffen dan katoen kun je meestal instellen op maximaal 60°C. Programma’s voor wol en fijne was gaan niet hoger dan 40°C.
Toerental
De meeste wasprogramma’s worden afgesloten met een centrifugeercyclus. Het standaard toerental daarvan kun je vaak handmatig aanpassen. Vooral als je was na het wassen in de droger gaat, is het slim om te centrifugeren met zoveel mogelijk toeren: dan duurt het drogen in de wasdroger korter!