Om je wasmachine zo lang mogelijk in goede staat te houden, moet je hem regelmatig reinigen, schoonmaken en ontkalken. Doe je dit niet, dan zal de kalk in de wasmachine steeds meer opbouwen. Hierdoor duurt het opwarmen van het water langer en verbruik je meer energie, en dat is geen zuinige wasbeurt. Gun je wasmachine dus een lang leven en lees hier onze tips voor het ontkalken, reinigen en schoonmaken van je wasmachine. 

Zo voorkom je kalk in je wasmachine

Voorkomen is beter dan genezen. Check om te beginnen de hardheid van je water. Deze informatie kun je opvragen bij je regionale waterschappen of checken via waterhardheid.nl.

De waterhardheid bepaalt hoeveel wasmiddel je moet gebruiken. Adviezen hierover vind je op de verpakking. Met hard water (dus meer kalk) heb je meer wasmiddel nodig. Kies vervolgens het juiste wasmiddel bij de juiste soort was. In de meeste wasmiddelen zitten tegenwoordig al waterontharders. Doe je was vervolgens zo vaak als mogelijk op lage temperaturen. Kalkafzetting ontstaat namelijk door hitte. Dan ben je meteen energiezuinig bezig en je kleren worden net zo fris!

Controleer ook of het verwarmingselement van je wasmachine een anti-kalkcoating heeft. Hier zal minder snel een kalkaanslag op ontstaan.

Wasmachine ontkalken: zo doe je dat

Mocht zich dan toch kalk hebben afgezet in je wasmachine, dan wordt het tijd om te ontkalken. Dat kan op verschillende manieren. Je kan speciale wasmachine-ontkalktabletten kopen. Een anti-kalkmiddel kun je goedkoop aanschaffen bij prijsvechters of houd de aanbiedingen in de gaten. Gebruik deze tabletten alleen bij een was van 60 graden of hoger en wees er spaarzaam mee. Houd ook hier met de dosering rekening met de hardheid van je water, pas vanaf een hardheid van 8 dH wordt geadviseerd om regelmatig een ontkalkinstablet te gebruiken.

Daarnaast kun je wasmachine ook op een duurzame manier ontkalken met azijn of soda. Ontkalk je met azijn? Giet dan een hele fles leeg in je lege wasmachine. Laat deze vervolgens draaien op 90 tot 95 graden. Wanneer je ontkalkt met soda kun je een schepje soda in het bakje voor het wasmiddel gieten en ook hier weer de wasmachine leeg laten draaien op een hoge temperatuur.

Wasmachine schoonmaken: meer tips

Door het schoonhouden en ontkalken van je wasmachine zorg je voor een energiezuinige en frisse wasbeurt. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je was gaat stinken door de achtergebleven vetluis.

Wat niet bij iedereen bekend is, is dat je het zeepbakje van je wasmachine meestal volledig eruit kunt halen. Controleer de handleiding van je wasmachine om te zien hoe dat bij jouw wasmachine te werk gaat. Zo kun je de achtergebleven zeepresten makkelijk onder de kraan afspoelen.

De trommel van je wasmachine houd je schoon door af en toe een was op 90 graden te draaien. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan een lading poets- en handdoeken. De hoge temperatuur doodt achtergebleven bacteriën en spoelt zeepresten weg. Probeer er dus een gewoonte van te maken om één keer per maand je wasmachine op 90 graden te laten draaien.

Vergeet ook niet de pluizenfilter van je wasmachine schoon te maken. Deze zit meestal aan de voorkant onderaan je wasmachine en vangt alle pluisjes en kleine voorwerpen op die met je was zijn meegekomen.