Een wasmachine kopen is niet iets wat je zomaar even doet. Het is een apparaat dat je elke dag, of in elk geval elke week, gebruikt, en het ze kunnen behoorlijk prijzig zijn. Dan moet je dus wel weten wat je koopt. In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe wasmachine. 

Wasmachine advies: waar moet je op letten

De juiste wasmachine vinden voor jou en je gezin is afhankelijk van de grootte van je gezin. Heb je een groot huishouden met veel (sportende) kinderen? Dan draai je momenteel waarschijnlijk veel wasjes. Een trommel van 7 of 8 kg is dan misschien nét iets te klein.
Het juiste vulgewicht van de trommel is belangrijk voor het uitzoeken van een goede wasmachine die past bij jouw gezinssamenstelling. Een huishouden tot 4 personen gedijt het best bij een vulgewicht van 7 of 8 kg. Voor huishoudens groter dan 5 personen wordt een wasmachine met een trommel vulgewicht van 9 kg of meer aanbevolen.

Hou hier wel bij in gedachten dat: hoe groter de trommel, hoe schoner de was. De wasmachine krijgt zo de mogelijkheid om het vuil beter weg te spoelen. Maar vergeet niet een balans te zoeken tussen schoon en (energie)zuinig wassen. Een lege trommel is niet milieubewust! Let daarom ook op het energielabel dat de wasmachine heeft. Een trippel A+++ energielabel is niet altijd even zuinig, ondanks dat de sticker dit wel aangeeft. Bekijk daarom het energieverbruik per jaar om de zuinigste wasmachine uit te kiezen. Gebruik je ook een droger? Dan is het ook niet nodig om een wasmachine te kopen met het hoogste toerental. Dit loont alleen wanneer je je was aan de draad laat drogen. Meer over (energie)zuinig wassen lees je hier.

Hoe duur is een wasmachine?

Een nieuwe wasmachine aanschaffen kan flink in de portemonnee lopen, afhankelijk van je producteisen. Wil je bijvoorbeeld een aquastop, een smart wasmachine of een automatisch doseringssysteem? Dan zul je wat dieper in de portemonnee moeten duiken. De gemiddelde prijs van een wasmachine kan hierdoor verschillen van 200 euro tot 1000 euro. De wasmachine prijs moet dus passen bij je budget én je wensen. Maar het is niet altijd nodig om een nieuwe wasmachine te kopen. Veel wasmachines zijn in goede staat ook tweedehands aan te schaffen. Zo bespaar je flink op de prijs.

Top 10 wasmachines

De bekendste wasmachinemerken zijn Miele, Bosch, Siemens en Samsung. Er zijn echter ook genoeg andere merken die een goede wasmachine aanbieden. Maar wat is een goede wasmachine en wat is de beste wasmachine? Jaarlijks worden er veel testen gedaan die dit moeten bepalen. Hierbij wordt onder andere gelet op de prijs, schoonwassen, aantal functies en het energielabel. Dit zijn een paar wasmachines die in 2018 goed scoorden:

De Siemens WM16Y841NL, deze werd met een 9 beoordeeld voor de prijs/kwaliteitverhouding en is voorzien van een waterstop een toerental van 1600 en een A+++ energielabel.

Een andere goed beoordeelde wasmachine is de Samsung WW80J6400CW. Deze valt in een iets lager prijssegment als de hierboven genoemde Siemens. Ook deze machine ontving maar liefst een 9 voor de prijs/kwaliteitverhouding. De wasmachine wordt vooral geprezen vanwege de katoen wasprogramma’s. Een nadeel is de geluidsoverlast tijdens het centrifugeren: 74 decibel.
Andere merken die goed scoren zijn AEG Zanussi en Whirlpool. De Zanussi ZWF9147 wordt goed beoordeeld. Deze wasmachine schaf je aan voor iets minder dan 500 euro.