Nieuwe wasmachine kopen: de beste wasmachine

Het is zo ver: je gaat een nieuwe wasmachine kopen. Geen kleine investering, dus het is belangrijk dat je de juiste kiest. Want hoe veel vulgewicht heb je bijvoorbeeld nodig? Hoe groot moet hij zijn, in welke prijsklasse moet je denken en wat is het beste merk? Er zijn een heleboel dingen waar je op moet letten als je een nieuwe wasmachine gaat kopen. Wij helpen je er graag bij! 

Grootte

De grootte van je nieuwe wasmachine is erg belangrijk. Niet per se het vulgewicht (daar komen we straks nog op terug), maar de fysieke grootte. Hij moet namelijk wel in je keuken passen. Heb je je oude wasmachine nog staan? Dan kun je makkelijk de diepte, breedte en hoogte opmeten. Zo niet, dan moet je goed bedenken waar de wasmachine komt te staan, en er zeker van zijn dat het gaat passen.

Ga je voor een bovenlader als nieuwe wasmachine? Dan hoef je geen rekening te houden met het deurtje aan de voorkant, maar je kunt hem niet onder een aanrecht zetten. Als je nieuwe wasmachine een was-droog-combinatie wordt, heb je helemaal extra ruimte over.

Vulgewicht

Het vulgewicht is misschien wel het belangrijkste om op te letten als je een nieuwe wasmachine koopt. De meeste wasmachines hebben een vulgewicht tussen de 6 en 9 kilo. Er zijn grotere vulgewichten mogelijk, maar dat zijn vaak professionele wasmachines, en die zijn doorgaans een stuk duurder. Een wasmachine met een vulgewicht van 6 of 7 kilo is prima als je alleen of met z’ n tweeën woont. Heb je een groter gezin? Kies dan voor 8 of zelfs 9 kilo.

Energieklasse

Tegenwoordig zijn verreweg de meeste wasmachines relatief energiezuinig. Energieklasse A+++ is de meest energiezuinige, en bijna alle merken hebben wasmachines in die klasse. Soms wordt een wasmachine aangeduid met Energieklasse A+++ -10%, of een ander percentage. Toch kun je altijd het beste gaan voor A+++. Vooral als je vaak was, scheelt dat uiteindelijk een hoop in de portemonnee.

Merken

Er zijn heel veel verschillende merken die wasmachines maken. Welke voor jou ideaal is, hangt van heel veel dingen af. Maar vergeet niet dat de verschillen tegenwoordig steeds kleiner worden. Toch loont het om te kijken naar welk merk je kiest, vooral als je een wat duurdere wasmachine gaat kopen. Dan zijn de snufjes en extra’s namelijk ook belangrijk.

De bekendste merken wasmachines zijn:

Top 10

Je kunt voor een exotische, spannende wasmachine, maar je kunt ook de veilige route kiezen en gewoon de populairste wasmachine nemen. Maar welke is dat? Op deze pagina hebben we de tien beste wasmachines op een rijtje gezet. Als je een van deze koopt, zit je sowieso goed!

Ga naar Top 10