Hartstikke handig voor als je op jezelf woont, niet zo veel ruimte hebt of gewoon van nieuwe gadgets houdt: een wasdroogcombinatie. Oftewel een wasmachine en een droger in één. Natuurlijk zijn er net als met losse wasmachines en drogers een paar voor- en nadelen te benoemen. Die gaan we je vertellen, samen met de dingen waar je op moet letten als je een wasdroogcombinatie overweegt te kopen.

Alle ruimte

Het grootste voordeel van de wasdroogcombinatie is dat je je geen zorgen meer hoeft te maken over ruimtegebrek, aangezien het amper ruimte inneemt. Een nadeel van de wasdroogcombinatie is dat je niet dezelfde capaciteit kunt drogen als dat je kunt wassen. Dus: waarschijnlijk moet je een deel van de was alsnog aan een waslijn hangen. Eigenlijk kun je drie kilo minder wasgoed drogen dan dat je het met de wasdroogcombinatie kan wassen.

Tijd en geld

Nog een nadeel is is dat het was- en droogprogramma langer duurt met een wasdroogcombinatie. Dit betekent ook dat het energieverbruik veel meer is dan wanneer je twee losse apparaten hebt. Ter vergelijking: een droger en wasmachine in 1 verbruikt gemiddeld 1070 kWh per jaar tegenover 332 kWh voor een aparte wasmachine én droger. De wasmachine met ingebouwde droger is dus niet alleen onzuinig voor het milieu, maar ook voor de energierekening.

Geen afvoerslang

Omdat de wasdroogcombinatie samenvalt onder de normale wasmachines, wordt het aangesloten op de waterafvoer van de wasmachine. Wat fijn is, want hierdoor hoef je geen afvoerslang naar buiten te begeleiden, én hoef je niet vaker een condensbak te legen. Je hebt dus een stuk minder onderhoud aan een wasdroogcombinatie. En je hoeft uiteraard geen natte was in een droger te proppen, wat ook een voordeel is.

Wasgedrag

Is een wasdroogcombinatie wat voor jou? Dat is afhankelijk van een paar dingen. Als je bijvoorbeeld echt klein woont en je geen ruimte hebt voor een wasrek, is het logisch om een wasdroogcombinatie te overwegen. Daarnaast is het slim om naar je wasgedrag te kijken. Wil je veel wasjes draaien en wil je ook tegelijkertijd veel gedroogd hebben? Dan moet je er rekening mee houden dat de wasdroogcombinatie dit waarschijnlijk niet aankan. Vergeet niet dat hij zo’n 50% minder droogt dan wast. De wasdroogcombinatie is dus eigenlijk ideaal voor kleine huishoudens met 1 of 2 personen, die niet zo veel hoeven te wassen.

Wastoren

Als je zo’n combinatie overweegt, hebben we nog een suggestie voor je: een wastoren. Hierbij stapel je de droger bovenop de wasmachine waardoor je ruimte in de breedte bespaart en meer gebruik maakt van de hoogte van je woning. Wil je kijken of je zelf jouw was- en droogzuil kunt bouwen? Lees dan dit artikel