Hoe voorzichtig je ook met je schoenen bent, ze kunnen flink vies worden – soms zelfs zó smerig dat je ze niet schoon krijgt met een borstel of een doekje. Gelukkig kun je je schoenen vaak gewoon in de wasmachine doen, zolang ze tenminste niet van leer gemaakt zijn. Alle andere schoenen kunnen wél in de was. Met onderstaand stappenplan krijg je ze makkelijk weer helemaal schoon! 

Dit gaan we schoonmaken: 

  • veters 
  • binnenzolen 
  • schoenen 
  • sportschoenen 

Stap 1: veters wassen 

Haal als eerste de veters uit je schoenen. Wanneer je die erin zou laten zitten, worden ze namelijk niet goed schoon. Zijn het witte veters en hebben je schoenen een kleurtje? Stop ze dan niet bij elkaar in de was – de schoenen kunnen afgeven. Bij veters is het verder belangrijk dat je ze niet los in de machine stopt: doe je dat wel, dan zouden ze de afvoer kunnen verstoppen. Doe ze daarom in een wasnetje of een kussensloop (van dezelfde kleur). Kies een normaal wasprogramma en gebruik een passend wasmiddel. Voor gekleurde veters betekent dat een wasmiddel zonder bleek! 

Stap 2: binnenzolen reinigen 

Niet alle delen van je schoenen kunnen in de wasmachine. Zo kun je binnenzolen beter niet in de machine wassen. Deze zolen bestaan namelijk in veel gevallen uit een aantal lagen die op elkaar geperst of gelijmd zijn. Wanneer de zolen dan door en door nat worden, zoals in een wasmachine, kunnen deze lagen losraken. Haal ze dus uit je schoenen voordat die de wasmachine in gaan en maak ze met de hand schoon 

Wil je echt schone en frisse schoenen, dan is het slim om de binnenzolen regelmatig schoon te maken. Na verloop van tijd worden ze namelijk zwart, door een combinatie van vuil en zweet. Wanneer de zolen nog niet heel erg vuil zijn, kun je ze weer fris krijgen met een mild sopje, dat je bijvoorbeeld maakt met babyshampoo of een beetje groene zeep. Gebruik een doekje om met dit sop de binnenzolen zachtjes schoon te wrijven. 

Krijg je niet alle viezigheid weg met een sopje? Meng dan wat water en bakpoeder (let op: bakpoeder, en dus geen bakmeel!) tot een dik papje en smeer dit op de binnenzolen. Laat het papje opdrogen en wrijf het er daarna weer af. Neem tot slot met een doekje met een mild sopje (zie hierboven) de binnenzolen af. Ze zijn nu weer heerlijk schoon en fris! 

Stap 3: schoenen voorbehandelen 

Zorg dat je, voordat je de schoenen in de wasmachine stopt, het ergste vuil verwijderd hebt. Een soort voorwassen dus! Gebruik een zacht borsteltje (tip: een tandenborstel is handig) dat je met kleine, draaiende bewegingen over de schoenen haalt. Hiermee zorg je dat er al heel wat vuil verwijderd wordt. Met een wattenstaafje (je kunt eventueel ook een tandenstoker gebruiken) kun je ook vuil weghalen uit hoekjes en vouwen. Nu wordt het tijd om je schoenen in de wasmachine te stoppen.    

Stap 4: schoenen wassen 

Je wilt natuurlijk niet dat je schoenen of de wasmachine beschadigd raken. Stop de schoenen daarom in een kussensloop die je dichtmaakt met een veiligheidsspeld (of gebruik een kussensloop met knoopsluiting). Zorg verder voor wat vulling in de trommel: twee of drie handdoeken. Gebruik handdoeken die niet pluizen, anders zitten straks je schoenen onder de pluisjes. Door deze demping zijn zowel je schoenen als de wasmachine beter beschermd tegen schade. Ook wordt het bonkende geluid van de ronddraaiende schoenen hierdoor wat minder.  

Stap 5: wasprogramma en wasmiddel voor je schoenen 

Voor het wassen van schoenen neem je een vloeibaar wasmiddel. Zou je waspoeder gebruiken, dan kunnen resten daarvan namelijk in je schoenen blijven zitten, en dat wil je natuurlijk niet. Doe in het vakje voor de wasverzachter verder een scheurtje natuurazijn: dit zorgt ervoor dat vieze geurtjes verwijderd worden. Let op: gebruik echt natuurazijn en geen schoonmaakazijn. Dat laatste middel is te agressief en kan het rubber van je schoenen aantasten.  

Selecteer vervolgens een fijnwasprogramma van maximaal 40 graden en stel een zo laag mogelijk toerental voor het centrifugeren in. Daarmee blijven je schoenen zo mooi mogelijk. 

Stap 5: schoenen drogen 

Goed, je schoenen zijn nu schoon en je wilt ze het liefst meteen dezelfde dag weer aan. Misschien is je eerste impuls om ze in de droger te stoppen, maar dat kun je beter niet doen. Je schoen kan krimpen, of de zool kan losgaan. Je kunt je schoenen daarom het beste aan de waslijn hangen of eventueel bij de kachel zetten. Is het een zonnige dag? Zet ze dan op je balkon of terras! 

Tip: sportschoenen wassen 

Veel wasmachines hebben tegenwoordig een speciaal wasprogramma voor outdoor- of sportspullen. Outdoor- en sportkleding hebben vaak gelijmde naden, die niet zo goed tegen te hoge temperaturen kunnen. De speciale wasprogramma’s gebruiken een constante, lagere temperatuur. Wil je sportschoenen wassen en heeft je wasmachine een sport-wasprogramma? Kies dan dat, want het is er het ideale programma voor!