Oh nee, je wasmachine stinkt. Wat nu? Tijd om die vieze geurtjes, vetluis en andere smerige dingen uit je wasmachine te krijgen. Goed schoonmaken is natuurlijk belangrijk, maar voorkomen is beter dan genezen. 

Help, mijn wasmachine stinkt!

Wanneer je wasmachine stinkt komt dat door achtergebleven zeepresten en de opbouw van vetluis. De vetluis ontstaat in je wasmachine wanneer je te vaak op koude temperaturen wast en is een zeepbacterie. Na een tijdje zal je kleding niet meer fris uit de machine komen. Het kan dan zelfs voorkomen dat je grijze vlekken of bruine vlekken op je was ontdekt. Deze worden veroorzaakt door de vetluis die leeft in de zeepresten van je wasmachine. Het is dus belangrijk om je wasmachine schoon te houden om een stinkende was te voorkomen.

Tips voor het reinigen van je wasmachine

Je wasmachine langer mee laten gaan doe je door hem op tijd te reinigen en te schoonmaken. Zo voorkom je onnodig vaak onderhoud en bespaar je energie. Daarnaast ben je gegarandeerd van een schone was. Het reinigen en schoonmaken van je wasmachine kan op een paar manieren. Lees verder voor de beste tips voor het reinigen van je wasmachine.

Je wasmachine schoonmaken doe je zo!

Je wasmachine schoonmaken en reinigen is dus essentieel voor een schone was. Was daarom je was minimaal 1 keer per 20 wasjes op 60 graden of hoger. Zo dood je de vetluis, een bacterie die achterblijft in de smurrie van je wasmachine en ontstaat door achtergebleven zeepresten.
Controleer ook meteen de rubbers van wasmachine en maak deze wanneer nodig schoon. De binnenkant reinig je makkelijk met een vaatwastablet in de wasmachine. Je hoeft hiervoor niet per se de beste vaatwastabletten te gebruiken. Doe deze in de trommel en laat je wasmachine leeg lopen op 90 graden.

Trommel, filter en wasmiddelbakje schoonmaken

Bij de meeste wasmachines kun je het zeepbakje verwijderen om het onder de kraan schoon te maken. Zoek in de handleiding van jouw wasmachine op hoe dit voor jouw specifieke wasmachine werkt. Daarnaast is het belangrijk om af en toe de pluizenfilter schoon te maken. Deze bevindt zich meestal aan de voorkant van de wasmachine aan de onderzijde. Hier verzamelen zich namelijk alle pluizen en kleine voorwerpen die van je was afkomen. Andere zeepresten spoel je makkelijk weg tijdens een kookwas met bijvoorbeeld handdoeken op 95 graden.

Wasmachine ontkalken

Als je vaak was op koude temperaturen draait loop je een grote kans dat er op je verwarmingselement een kalklaag ontstaat. Om dit te voorkomen kun je een waterontharder gebruiken. Controleer hiervoor de hardheid van je water om te bepalen hoe vaak deze waterontharder gebruikt moet worden.

Als je verwarmingselement toch een kalklaag heeft opgelopen dan kun je de trommel wassen met azijn. Gebruik hiervoor natuurazijn. Azijn in de wasmachine is niet slecht voor je wasmachine en kan dus geen kwaad.

Hier lees je nog veel meer over het ontkalken van je wasmachine.

Tips om een stinkende wasmachine te voorkomen

Een stinkende was kun je dus op meerdere manieren voorkomen. Let erop dat je niet alleen maar op een lage temperatuur wast. 90 graden wassen doden de vetluis en spoelen je wasmachine schoon. Gebruik dan ook niet te veel wasmiddel. Was middel toevoegen moet in de juiste dosering om de zeepbacterie te voorkomen. Deze dosering vind je meestal op de verpakking van het wasmiddel zelf.

Kies daarnaast het juiste wasmiddel voor de juiste was. Vaak wordt vloeibaar wasmiddel verkozen boven waspoeder maar beide wasmiddelen zijn geschikt voor verschillende soorten was. Voorkom dus onnodig veel schuim door geconcentreerd wasmiddel toe te voegen.