Het is een probleem dat veel mensen wel een tegenkomen: je wasmachine draait wel, maar pompt het water niet weg. Wat is er aan de hand? Is je wasmachine stuk, moet je hem laten repareren, of kun je het zelf verhelpen? 

Wasmachine draait wel, maar pompt niet

Wanneer je wasmachine wel draait maar niet pompt, zou het kunnen dat er een kledingstuk in de afvoer zit en een kledingstuk dus voor de afvoer het water blokkeert. Het zou kunnen dat een verdwaalde sok zijn weg naar de afvoerbuis gevonden heeft. Controleer dan de filter in de wasmachine. Hiervoor moet je natuurlijk eerst het water uit de machine laten lopen.

Om bij de pomp te komen, schakel je eerst de wasmachine uit en haal je de stekker uit het stopcontact. Onderaan de wasmachine zit een deksel waar de onder andere de afvoer van de pomp zich bevindt. Plaats een kom en een handdoek voor de wasmachine en laat via deze afvoer het resterende water uit je wasmachine lopen. Rechts van deze afvoer bevindt zich meestal de filter. Controleer of deze verstopt zit en maak deze wanneer nodig schoon. Vaak is het pompprobleem dan al opgelost.

Haal het kledingstuk uit de wasmachine

Het zou goed kunnen dat je pomp verstopt is doordat je wasmachine je sok heeft opgegeten. Zeker wanneer het rubber van je deur versleten is, is er een grote kans dat de sok daardoor onder de trommel glipt en de afvoer verstopt.
Wanneer je de sok nog ziet zitten, kun je proberen de trommel een stukje op te tillen en het vastzittende kledingstuk los te wriemelen. Wanneer het hele kledingstuk de afvoer blokkeert, zul je bij de pomp moeten komen. Volg hiervoor de bovenstaande instructies.

Pomp vervangen

Wanneer je geen kleding in de afvoer aantreft, dan zou het zomaar kunnen dat je pomp stuk is en vervangen moet worden. Hiervoor moet je de wasmachine open maken. Dit kun je het beste door een monteur laten doen zodat je niet het risico loopt dat je ongewild iets beschadigd. Let wel erop dat de kosten voor een monteur kunnen afhangen van het merk van je wasmachine.

De wasmachine centrifugeert en pompt niet

Wanneer je pomp stuk is, zal je wasmachine ook niet centrifugeren. Als de motor wel nog loopt, controleer dan de pomp en de aandrijfriem. Wanneer de riem kapot is, kan de trommel niet draaien. Is dit niet het probleem? Controleer dan of de pulley vrij loopt. Als deze niet vrij loopt, dan moet je de pomp vervangen. Hiervoor moet je de pomp loskoppelen. Overweeg om voor dit klusje een monteur in te schakelen.
Als je een wasmachine hebt die de inhoud weegt, zou het kunnen dat de machine niet de juiste balans van de trommel kan vinden. Haal dan je trommel leeg en deel hem opnieuw in, waarschijnlijk zal het verschoven gewicht ervoor zorgen dat je wasmachine weer naar behoren werkt.

De wasmachine pompt maar het water loopt terug

Als je pomp wel afpompt maar het water terugloopt, kun je de afvoer controleren op verstoppingen. Zie je hier geen verstopping? Controleer dan of er geen blokkade in de afvoerslag zit. Dit kan een verstopping of een knik in de afvoerslang zijn. Staat je wasmachine te hoog? Wanneer je wasmachine afvoer water omhoog moet pompen, dan kan het zijn dat het water terugloopt. Met één pomp kan je wasmachine maximaal van 1 meter 30 het afvoer water omhoog pompen.

Het zou ook kunnen dat de klep van de waterinlaat vervangen moet worden. Deze zorgt er namelijk voor dat de watertoevoer gestopt wordt wanneer nodig.

Stappenplan

Als de wasmachine aan het eind van een wasprogramma geen water wegpompt, kan dat dus verschillende oorzaken hebben. Controleer eerst of de afvoer misschien geblokkeerd wordt. Als dit het geval is, zal je machine wel centrifugeren maar niet afpompen.
Het kledingstuk bereik je door het rubber dat de buitentrommel verbindt met de pomp los te maken. Met een haakje kun je vervolgens proberen om de sok eruit te vissen.

Als de wasmachine noch centrifugeert noch pompt, dan zou het kunnen dat de pomp kapot is. Controleer hiervoor eerst of de riem misschien defect is. Koppel de pomp los en probeer de pulley handmatig te bewegen. Als dit niet makkelijk gaat, dan is de pomp aan vervanging toe.
Wanneer het water terug de machine inloopt, kan het zijn dat de afvoer zelf geblokkeerd is. Ga na of de afvoerslang van de machine niet te ver in de afvoer zit en dat de afvoer waarop de slang aangesloten is, hoger zit dan de machine zelf.