Een wasmachine is een flinke aankoop. Niet iets om zomaar snel even te kopen, dus. Maar als je wasmachine kapot is, moet je toch snel beslissen. Dan is het goed om te weten dat een wasmachine kopen niet altijd een heel dure grap hoeft te zijn. Wil je een goedkope wasmachine kopen? Hier moet je op letten!

Electronica algemeen

Tweedehands wasmachines

Als je een kleiner budget hebt, kun je ervoor kiezen om een tweedehands wasmachine aan te schaffen. Er zijn verschillende vergelijkingssites waarop je merken en capaciteiten kunt vergelijken. Heb je de ideale wasmachine gevonden? Dan kun je op tweedehandssites kijken of de wasmachine naar keuze daar beschikbaar is. Hier moet je wel bepaalde dingen in de gaten houden zodat je niet voor ongewenste verassingen komt te staan. Let er bijvoorbeeld op of de prijs overeenkomt met het type wasmachine.

Kost de wasmachine nieuw veel meer dan tweedehands wordt aangeboden? Dan zou het kunnen dat er een onderdeel stuk is. Deze beschadigde wasmachines worden veelal voor €100 euro aangeboden. Voor de doe-het-zelver is het natuurlijk geen probleem om een (tweedehands) onderdeel te bestellen en de wasmachine te repareren, maar voor wie twee linkerhanden heeft, is dat een punt waarop je moet letten. Als je ter plekke gaat kijken naar de wasmachine, controleer dan of de trommel goed draait, het rubber er goed uitziet en of de wasmachine in het algemeen een goede indruk maakt.

Als je je wasmachine bestelt zonder eerst zelf langs te gaan, zijn er enkele punten waarop je moet letten bij een webshop. Let erop of de webshop een Thuiswinkelwaarborg of webshop keurmerk heeft. Daarnaast kun je ook recensies van de webshop lezen om andermans ervaringen te kennen. Bol.com biedt bijvoorbeeld veel van hun nieuwe wasmachines ook tweedehands aan.

Goedkope merken wasmachines

Als je een budget wasmachine wil kopen, kun je kijken naar merken als Zanussi, Beko en Haier. Deze wasmachines behoren tot het lagere segment wasmachines en hebben een kleinere was capaciteit. Toch hebben ze wel trippel A-energie labels, zodat je niet onnodig energie verbruikt. Hier spreekt voor zich dat hoe meer er in de trommel moet kunnen en hoe meer functies de wasmachine moet hebben, hoe duurder hij wordt. Bepaal dus voor jezelf wat je precies nodig hebt en hoe vaak je de was doet voordat je een wasmachine aan gaat schaffen.

Wil je liever een topmerk wasmachine zonder er al te veel voor te betalen? Hou dan de aanbiedingen in de gaten. Wasmachines die als beste getest zijn zoals AEG, Whirlpool, Miele, Samsung of Bosch komen regelmatig in de aanbiedingen rond bijvoorbeeld black Friday. Probeer dus rond deze momenten je slag te slaan.

Tips om goedkoper te wassen

Met het doen van je was kun je ook nog het een en ander bezuinigen. Let er bijvoorbeeld op dat je wasmachine een trippel A-energie label heeft zodat je niet onnodig betaalt voor je energierekening. Koop je wasmiddel vervolgens bij prijsvechters en benut het meest van de trommel. Was sorteren en opsparen in bijvoorbeeld kleur, wit en kookwas, loont voor het milieu en voor je portemonnee. Meer tips om zuinig te wassen? Lees dan hier ons artikel over zuinig wassen voor je portemonnee en het milieu.