Wassen is helaas niet gratis. Vooral met een groot gezin kan het aardig in de papieren lopen. Maar er zijn een paar dingen die je kunt doen om een stukje zuiniger te wassen. Belangrijk zijn bijvoorbeeld het A+++ energielabel en elke keer een volle wasmachine hebben. Maar er zijn nog meer goede tips. Goed voor het milieu, goed voor je portemonnee!

Zuinig wassen: hier moet je op letten

Zuinig wassen kun je het beste met een wasmachine uit 2012 of jonger. Deze wasmachines hebben namelijk een speciaal eco-programma dat 30% zuiniger wast. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk was in één keer doet. De trommel is vaak maar voor 70% vol, vul deze dan tot 90%. Probeer daarnaast zoveel mogelijk koud te wassen. Hoe kouder je wast, hoe minder je verbruikt. Felle kleding hoeft minder heet gewassen en daardoor blijft je kleding langer mooi. Je kleren worden met 30 graden net zo schoon als wanneer je ze op 40 graden wast.

Een andere tip om zuinig te wassen is om gebruik te maken van de nachtstroom wanneer je deze hebt. Veel wasmachines hebben tegenwoordig een timer waardoor je er niet voor op hoeft te blijven. Centrifugeer je was zo hoog mogelijk en hang hem vervolgens op in plaats van de droger te gebruiken.

Energielabels: wat zijn het en wat betekenen ze?

De energie-efficiënte wordt aangegeven in klassen. Deze lopen van een A-klasse tot een D-klasse.

Hoe beter het energielabel van een wasmachine, hoe zuiniger ze wassen. Het beste label is een A+++ (triple A) energielabel. Wasmachines met dit label gebruiken weinig energie en weinig water en hebben en centrifugeren op een hoog aantal toeren.

Deze energiezuinige wasmachines zijn in de aanschaf iets duurder dan de minder zuinige varianten maar betalen zich op de lange termijn uit in de kosten van je energierekening. Veel wasmachines hebben tegenwoordig een triple A label. Vergelijk daarom tijdens je aanschaf het opgegeven jaarlijkse energieverbruik van wasmachines met dezelfde capaciteit (aantal kg dat maximaal in de wasmachine kan).

Goedkoop wasmiddel kopen

Met een groot gezin draai je gemiddeld vaker was dan een klein gezin. De aanschaf van wasmiddel kan daarom aardig in de portemonnee lopen. Als je goedkoop wasmiddel wil kopen, kun je de aanbiedingen van de supermarkten en drogisterijen in de gaten houden. Daarnaast zijn prijsvechter winkels een goede optie om je wasmiddel en wasverzachter tegen een bodemprijs aan te schaffen.

Let daarnaast goed op de dosering van je wasmiddel. Vaak wordt er voor één was te veel wasmiddel gebruikt. Sommige wasmachines hebben zelf al een automatische doseringsfunctie waardoor ze alleen dat gebruiken wat ze nodig hebben. Heeft jouw wasmachine dit niet? Controleer dan het doseeradvies op de verpakking en gebruik een doseerbol.

Moet je alles wel elke dag wassen?

Veel kleine wasjes draaien is niet zuinig. Sorteer je was daarom in zwart-, wit-, kleur-, fijne- en kookwas en wacht totdat je voldoende bij elkaar hebt. Je zult waarschijnlijk sommige wasjes wat vaker draaien dan de ander. Is het toch noodzakelijk om een halfgevulde trommel aan te zetten? Kijk dan of je wasmachine een speciaal zuinig programma heeft voor kleine wasjes of dat je wasmachine dit zelf weegt en op basis hiervan het water- en energieverbruik bepaalt.

Heb je hardnekkige vlekken in je kleding? Week deze dan van te voren (in bleek of met ossengalzeep) zodat je de kleren in de wasmachine minder heet en vaak hoeft te wassen.