1. Home
  2. »
  3. Tips
  4. »
  5. Beddengoed wassen: lakens, kussensloop...

Je beddengoed wassen is een klusje van niks, maar het moet natuurlijk wel gebeuren. Je wil natuurlijk wel schone lakens, dekbedovertrekken en kussenslopen hebben. Op welke temperatuur moet je je beddengoed wassen? En hoe vaak? 

Waar moet de grijze was bij?

Beddengoed wassen: waarom?

Je beddengoed wassen is nodig voor je gezondheid. Je bent namelijk niet de enige die graag in je bed ligt, ook wantsen, mijten en bacteriën komen er graag. Op zich is dat helemaal niet erg, je lichaam kan daar best goed tegen. Toch moet je eens in de zoveel tijd wel even nieuwe lakens en dekbedhoezen op je bed doen.

Beddengoed wassen: hoe vaak?

In principe zou je een keer in de week je beddengoed moeten wassen. Het probleem is dat de meeste mensen dat niet halen: je moet natuurlijk ook nog andere wasjes draaien, en beddengoed neemt flink wat ruimte in je wasmachine in beslag, helemaal als je voor een heel gezin moet wassen.

Toch loont het wel om het weekend in te ruimen voor het beddengoed. Als je het langer dan een week op je bed houdt, komen er steeds meer mijten en andere beestjes in. Heb je een keer een weekje geen tijd? Hang het beddengoed dan een dagje uit het raam. Dat scheelt ook al heel wat, en bovendien kan je matras meteen even luchten.

Beddengoed wassen: welke temperatuur?

Het meeste beddengoed kun je op 60 graden wassen, en dat is ook zeker aan te raden. Lagere temperaturen zijn weliswaar beter voor je portemonnee en het milieu, maar je was wordt er wel minder schoon van. Het is ook aan te raden in elk geval eens in de zoveel tijd een hete was op 90 graden te draaien. Dat zorgt ervoor dat er nog meer vlekken worden verwijderen, en bovendien werkt wassen op 90 graden erg goed tegen vetluis en opstoppingen.

Check wel even goed de wasvoorschriften of waslabels. Het zou niet handig zijn als je dekbedovertrek of kussensloop straks niet meer om je bed kan!