Een niet zo’n fris feitje is dat we per nacht een kwart tot twee liter vocht verliezen, samen met haren en huidschilfers. Daar wil je liever niet al te lang in liggen. Oh, en daarnaast komen er graag bedwantsen, huisstofmijten, luizen en bacteriën op bezoek die zich gaan nestelen in je kussens en lakens. Gezellig, hè? Uiteraard kun je dat vermijden door op de beste manier te wassen. Wat die manier is, lees je in hier. Met onze tips heb jij zo een heerlijk fris bed!

Wat hoort er allemaal bij beddengoed?

Voor de zekerheid nemen we nog even door wat er precies bij de term beddengoed hoort. Daar komen ze:

Kussens

Datgeen waar je je hoofd op legt tijdens het slapen. Er zijn veel soorten, maar de meest voorkomende kussens zijn gevuld met veren, dons of synthetische materialen.

Kussensloop

Dit is een hoes die je om je kussen doet, zo bescherm je je kussen tegen vuil en viezigheid.

Dekbed

Met een dekbed, oftewel een deken, hou je jezelf lekker warm in de nacht. Ook deze zijn vaak gevuld met dons of synthetische materialen.

Dekbedovertrek

Net als een kussensloop beschermt het dekbedovertrek je dekbed tegen vuil en viezigheid. Daarnaast kun je ze kopen in allerlei leuke patronen of kleuren en maakt het je bed wat gezelliger.

Laken of hoeslaken

Beiden gebruik je om je matras te beschermen. Een laken heeft geen elastiek zodat je die makkelijk om het matras houdt, in tegenstelling tot het hoeslaken.

Molton dekens en hoezen

Zulke dekens en hoezen beschermen je matras tegen vocht, zouten en vetten.

Hoe vaak moet je eigenlijk je bed verschonen?

Er is nog steeds veel verwarring over hoe vaak je je bed moet verschonen. Natuurlijk zou het ideaal zijn als je je bed 1 keer per week wast, maar daar komt bijna niemand aan toe. Het is ook wel een beste klus die veel tijd inneemt. Je wordt er niet ziek van als je je bed maar 1 keer per maand wast. Behalve als je allergisch bent voor huisstofmijt. Laten we in dit artikel er maar van uit gaan dat je je bed vaak genoeg fris is.

Kussensloop en dekbedovertrek: 1 x per week in de wasmachine

Wat wel slim is, is om de hoezen van je deken en kussen 1 keer per week te wassen. Of tenminste 1 keer in 2 weken. Deze hoezen worden het snelst verzamelplaatsen voor bacteriën, omdat deze het eerst in contact komen met je huid. Of je het een keer per week of per twee weken moet doen ligt er natuurlijk aan hoe je in bed gaat liggen. Als je je elke avond keurig wast, schone haren hebt en je make-up er helemaal af is, is een keer in de twee weken voldoende. Als je last hebt van acné of huisstofmijten, is het beter om je kussensloop vaak te wassen. Maar als je allergisch bent voor wasmiddel of was verzachter kun je het beter niet zo vaak wassen.

Ter conclusie: het is het beste om je lakens en hoezen minimaal 1 keer in de 2 weken te wassen, maar het liefst 1 keer per week. Elke dag even laten luchten is ook een goed idee. Dus hang die lakens uit het raam en laat de wind zijn magie doen, dan heb jij in de avond ietwat frissere lakens.

Kussen en dekbed wassen

Deze hoef je gelukkig niet zo vaak te wassen. Dat komt door die geweldige – en nu schone – hoezen. Als je toch graag je kussen of dekbed wil wassen, kijk dan of deze überhaupt wel in de wasmachine kunnen. Je hoeft je kussen of dekbed niet vaker dan drie keer per jaar te wassen op 60 graden. Lees uiteraard goed de wasvoorschriften, want een donzen dekbed behandel je anders dan bijvoorbeeld een synthetisch dekbed. Als je een kop koffie over je dekbed hebt laten vallen en hij écht vies is, kun je deze het best naar een stomerij brengen.

Op hoeveel graden wordt beddengoed goed schoon?

De eerste stap is: altijd naar het wasvoorschrift kijken. Het wordt aangeraden om op 60 graden te wassen, want dat is de minimale temperatuur die huisstofmijten, schimmels en bacteriën doodt. Soms kan je hoger dan 60 graden wassen, alleen worden dan het milieu en je rekening niet blij. Maar jij wel, want dan heb je super schoon beddengoed. Als je op 90 graden wast, ben je van stinkende zeep- of vetluis af. Wat je verder tegen was/vetluis kan doen lees je hier.

Nog wat extra tips:

  • Als je nieuw beddengoed hebt, was dit altijd voordat je het gaat gebruiken. Zo neemt de stof beter vocht op. Gebruik alleen geen wasverzachter, dit verslechtert het absorptievermogen.
  • Wil je niet dat de kleuren van je slopen en overtrek afgeven, vaal worden of verlopen? Was ze dan binnenstebuiten en sorteer ze op kleur en wasvoorschrift.
  • Als je de trommel vult, prop er dan niet te veel in. Geef grote stukken textiel de kans om optimaal schoon te worden!
  • Geen fan van kreuken? Haal dan het natte bedtextiel zo snel mogelijk uit de wasmachine om dit te voorkomen. Je kan het drogen aan de waslijn of de anti-kreukfunctie van je droger gebruiken.
  • Voor de mensen met huisstofmijtallergie: deze beestjes leggen eitjes die na zes weken uitkomen. Daarom raden wij je aan om elke 4 tot 6 weken al het bedtextiel dat gebruikt wordt te wassen.