Begint je witte kleding een doffe of grauwe kleur te krijgen? Of zijn je hoeslakens eerder grijs dan wit? Geen paniek! Wij hebben de beste tips voor een stralend witte was voor je verzameld. 

Was écht wit

De eerste stap van een witte was draaien is checken of er echt geen wasgoed met andere kleuren bijzit. Eén rode sok en je witte was is voorgoed lichtroze. Kijk daarna naar je wasmiddel: kies voor waspoeder in plaats van vloeibaar wasmiddel en check of het waspoeder speciaal voor de witte was is. Daar zijn namelijk vaak al optische bleekmiddelen aan toegevoegd.

Houd je wel aan de dosering op de verpakking! Als je te weinig wasmiddel toevoegt is de kans groot dat het water niet goed genoeg wordt ontkalkt, waardoor de kalk zich aan je kleding gaat hechten en het een grauw laagje wordt.

Weken

Wat in vele gevallen helpt, is om je grauw geworden witte was eerst een paar uur, of een nacht, te laten weken. Als je daar de te weinig tijd voor hebt, zet dan een pannetje water op het vuur en voeg daar één of twee citroenen, in schijfjes gesneden, aan toe. Zodra het mengsel kookt haal je het van het vuur. Laat de kleding daarin en laat ze een uurtje weken. Als je wat meer tijd hebt kun je een mengsel maken van warm water en wasmiddel, waarin je de was een uur of twee laat staan.

Wat je ook nog kunt doen is water heet laten worden en daarin een eetlepel groene zeep oplossen – harde zeep, geen vloeibare. In plaats van zeep kun je ook aspirine erin doen, de verhouding die daarvoor veel gebruikt wordt is 7 liter warm water met 5 aspirines van 325 mg. Let wel op, bij deze laatste twee opties moet de was wel de hele nacht weken. Spoel uiteindelijk de kledingstukken in alle gevallen goed uit, doe ze in een wasmachine en draai een gewoon wasprogramma. Klaar is Kees!

Wondermiddeltjes

Bij het gewone wasprogramma kun je nog allerlei extra’s toevoegen. Bijvoorbeeld een schepje soda hij het wasmiddel of een kopje azijn bij de was. Als je een kunstgebit hebt, kun je zelfs het bruistablet gebruiken. Hoe handig is dat? Leg dit alleen niet rechtstreeks op de was; zorg ervoor dat je het in het vakje voor de wasmiddelen doet. Naast zulke huishoudmiddeltjes kun je ook in de supermarkt middelen kopen om toe te voegen. Zulke middelen laten je was er een stuk witter uitzien. Back in the days had je Reckitts Zakje Blauw, maar helaas wordt dat niet meer gemaakt. Gelukkig is de keuze reuze: Biotex Echfa Wit, Dr. Beckmann of Vanish Oxi Action poeder bijvoorbeeld!

Wat je vooral níet bij je was moet doen is chloor of bleek. Daar wordt het niet echt witter van, en je wasgoed kan er beschadigd door raken. Dit raden wij dus sterk af.

Drogen

Wist je dat de manier waarop je je was droogt ook te maken heeft met het krijgen van een wittere was? Hang je witte was bijvoorbeeld eens buiten aan de lijn. De zon heeft van nature een licht blekend effect, en maakt de was dus witter. En dan ruikt je was ook nog eens heerlijk fris: als het niet gaat regenen, zijn er geen nadelen.

Of leg je was eens op een grasveld, als je die hebt. Deze manier van je was laten drogen werd vroeger ‘op de bleek’ genoemd. Wanneer je de kledingstukken horizontaal neerlegt, in plaats van verticaal aan de lijn, is die oppervlakte die door de zon gebleekt kan worden groter. Wees er wel zeker van dat het gras droog is, nat gras veroorzaakt vlekken en dan ben je nog verder van huis.