Op je wasmachine vind je heel veel verschillende wasprogramma’s met uiteenlopende temperaturen. Ook je wasgoed zelf is heel gevarieerd: van handdoeken tot babykleding, van lingerie tot beddengoed, van sportkleding tot vaatdoekjes. Elke soort wasgoed vraagt om een eigen aanpak en een eigen temperatuur. Je wilt natuurlijk dat alles stralend schoon wordt en dat kledingstukken niet krimpen of dat hun kleur vervaagt. In dit artikel krijg je antwoord op de vraag: wanneer moet je op 15°C , 30°C, 40°C, 60°C of 90°C wassen?
- 15°C: nauwelijks bevuilde was
- 30°C: licht bevuilde was; tere stoffen
- 40°C: vuile was; bonte was
- 60°C: hygiënische was zoals handdoeken, ondergoed enzovoorts
- 90°C: vaatdoekjes
Wassen op 15°C: wat en wanneer?
Veel wasmachines hebben tegenwoordig een programma voor ‘koud’ wassen. Daarbij wordt je was gedraaid op 15 graden. Deze temperatuur is geschikt voor wasgoed dat niet al te vuil is – mits je wel een speciaal wasmiddel voor lage temperaturen gebruikt. Is je was erg vuil, dan is deze temperatuur veel te laag. Ook voor wasgoed dat echt hygiënisch schoon moet, zoals bijvoorbeeld handdoeken en beddengoed, is 15°C niet geschikt.
Goed om te weten: koud wassen is heel erg zuinig. Het verbruikt zelfs 75 procent minder energie dan een was die op 60°C wordt gedraaid. Heb je was die je met dit programma kunt wassen, dan is het een energiebewuste keuze!
Wassen op 30°C: wat en wanneer?
Heb je wasgoed dat niet al te vies is? Dan kun je heel goed kiezen voor deze temperatuur. De meeste wasmiddelen doen hun werk namelijk prima bij 30 graden. Wel zo prettig, want een lage temperatuur betekent natuurlijk minder energieverbruik – fijn voor het milieu én voor je portemonnee!
30°C is ook de beste temperatuur voor tere stoffen als zijde en bepaalde wolsoorten zoals lamswol, kasjmier en angora. Delicate kledingstukken als lingerie of panty’s was je ook bij voorkeur op deze temperatuur.
Wassen op 40°C: wat en wanneer
40 graden wordt door veel mensen voor allerlei soorten was gebruikt. Het is in ieder geval een prima temperatuur voor de bonte was. Bij 40°C lopen de kleuren namelijk niet uit, terwijl de was wel goed schoon wordt.
Ook wasgoed dat echt vuil is kun je goed op deze temperatuur wassen. Zitten er hardnekkige vlekken in, bijvoorbeeld grasvlekken of bloedvlekken? Week die dan voor met een speciaal vlekkenmiddel.
Voor wassen bij deze temperatuur geldt trouwens wat ook voor andere temperaturen geldt: doe de wastrommel niet té vol. Doe je dat wel, dan lost het wasmiddel niet goed op en heeft de was niet genoeg ruimte om lekker door het sop te ‘zwemmen’.
Wassen op 60°C: wat en wanneer
Bepaalde soorten wasgoed moeten niet alleen gewoon schoon, maar vooral ook hygiënisch schoon worden. Denk bijvoorbeeld aan ondergoed, handdoeken en beddengoed, maar ook aan hydrofiele luiers, sportsokken en zelfs dweilen of vaatdoekjes. Eigenlijk kun je het beste als vuistregel aanhouden dat je alles wat je gebruikt in de badkamer, keuken en in de slaapkamer geregeld wast op 60°C. Zo zorg je er namelijk voor dat bacteriën, mijten en schimmels gedood worden. Vooral wanneer je allergisch ben voor huisstofmijt, is het slim om je beddengoed eens in de maand (of 6 weken) zeker op 60 graden te wassen.
Wel is het bij deze temperatuur belangrijk dat je goed de kleuren scheidt: dus witte was bij witte was en bonte was bij bonte was. Doe je dat niet, dan kan het gebeuren dat de kleuren afgeven.
Wassen op 90°C: wat en wanneer
Vooral vroeger werd er vaak gewassen op deze temperatuur (die ook wel kookwas genoemd wordt). Vooral wasgoed als theedoeken, vaatdoeken en katoenen luiers werden in de kookwas gegooid. Tegenwoordig gebruik je deze temperatuur nauwelijks meer: de huidige wasmiddelen zijn zó goed dat ze ook bij bijvoorbeeld 60 graden al hygiënisch schoon wassen.
Toch is het slim om wel af en toe (eens per kwartaal) op 90 graden te wassen: zo houd je je wasmachine namelijk schoon en vrij van vetluis (een vettige, zwarte drab die ontstaat door zeepresten, schimmels en bacteriën). Door een 90 graden wasprogramma te laten draaien met een lege trommel (die er dus geen was in!), is je wasmachine weer helemaal fris.
Tip: lees de etiketten!
Kijk voordat je wasgoed in de trommel doet eerst goed op het etiket. Daar vind je de maximale temperatuur waarop je het mag wassen. Ook vind je hier nog allerlei andere nuttige informatie, zoals of het wasgoed in de droger mag bijvoorbeeld. Wil je weten wat al die symbolen op het etiket betekenen? Lees dan ons artikel over wassymbolen!